• Noorwegen_topbanner

1.000 redenen voor een vakantie in de Vogezen


Op slechts zes uurtjes rijden van Nederland vindt u een middelgebergte in Noordoost-Frankrijk met 14 bergtoppen van meer dan 1.000 m hoog, 440.000 hectare bos, ruim 1.000 meren en plassen en 20.000 km aan gemarkeerde en goed onderhouden wandelpaden. Ja, er zijn werkelijk duizend redenen voor een vakantie in de Vogezen. HIKE biedt een overzicht van de beste wandelpaden en bezienswaardigheden.

Traversée du Massif des Vosges (TMV)

Al meer dan 140 jaar onderhouden en markeren de vrijwilligers van de Club Vosgien 20.000 kilometer aan wandelpaden in de bergen van de Vogezen. Een absolute aanrader is de Traversée du Massif des Vosges (TMV). Dit langeafstandspad (GR) is een tocht van 430 kilometer die het noorden van de Vogezen met het zuiden verbindt. In totaal neemt dit avontuur 19 pittige dagen in beslag. Op de TMV maak je via meren, bossen, meren en plassen, rotsen en bergweiden kennis met een onbekende wereld waar de natuur overheerst.

De TMV staat op het punt bekroond te worden met het keurmerk Leading Quality Trails. Achter dit certificaat schuilt een speciaal systeem van criteria dat garandeert dat je als wandelaar te maken hebt met een top trail. Niet alleen wat betreft markering en de landschappelijke aantrekkelijkheid, maar ook wat betreft dienstverlening onderweg. Naast de TMV bestaat er ook de mogelijkheid om tochten van 3 tot 5 dagen te lopen.


De Ronde van de Ballons des Vosges

Midden in de Vogezen staan bergen met ronde toppen, die daarom de ‘ballons’ van de Vogezen worden genoemd. De meerdaagse Ronde van de Ballons des Vosges voert je langs historische plaatsen en geologische bezienswaardigheden. Onderweg beklim je iconische bergen zoals Le Petit Ballon, Le Markstein, Le Grand Ballon, Le Hohneck en Le Ballon d'Alsace en geniet je van de meren en de diversiteit aan landschappen.

Om vooral niets te missen, kun je het beste een berggids in de arm nemen. Er bestaan twee formules: de een voert je door het noordelijke deel van de Ronde van de Ballons des Vosges, de andere door het zuidelijke. Beide wandeltochten duren 7 dagen en 6 nachten.
Vlakte van de Duizend Meren

Waterplassen, heidevelden, berkenbossen en naaldwouden, weilanden en dorpen vullen het unieke landschap van het Plateau des Mille Etangs, 12.000 jaar geleden uitgeslepen door gletsjers. De Zuidelijke Vogezen zijn waterrijk en hebben een zeldzaam, kwetsbaar ecosysteem.

Bergkamroute en bergweiden

De Bergkamroute is het belvedère van de bergen van de Vogezen. Tijdens deze wandelklassieker geniet je van een vrij uitzicht van 360° en de bergweiden hebben de groene loper voor je uitgerold voor comfortabel wandelplezier in een omgeving met een rijke biodiversiteit.

Merenroute


De meren van de Vogezen, ontstaan tijdens het smelten van de gletsjers, doen denken aan die in Scandinavië. De ongerepte schoonheid is het hele jaar door een belevenis. ‘s Zomers kan het er druk zijn, maar in de andere seizoenen ervaart u onvergetelijke momenten dankzij de steeds veranderende kleuren.


Donon en het dal van de Bruche

Het land van de roze zandsteen, beukenbossen en grote naaldwouden. De mythische top van de Donon van 1.009 meter hoog en de Gallo-Romeinse tempel torenen hoog boven het dal van de Bruche, Villé en Sainte-Marie-aux- Mines aan de kant van de Elzas. De kant van Lorraine is een ander verhaal, dat van abdijen en meren, zoals Pierre-Percée.


Regionaal Natuurpark van de Noordelijke Vogezen

Dit Regionale Natuurpark is erkend als wereldbiosfeerreservaat van de Unesco vanwege de grote landschappelijke waarde. Het park is ook een partnerbestemming van het Europese netwerk Best of Wandern, waar 10 toeristische bestemmingen bij zijn aangesloten. Op die bestemmingen kan je ook gratis wandelmateriaal testen van grote wandelmerken. Het testcenter van de Noordelijke Vogezen ligt bij Bitche en Baerenthal.

Andere manieren om de Vogezen te ontdekken Behalve te voet zijn er nog duizend andere manieren om de Vogezen te ontdekken. Bijvoorbeeld per tweewieler. De Voie Verte van de Hoge Vogezen volgt het tracé van een voormalige spoorlijn tussen de Moezel en de Moselotte. Getrainde wielrenners gaan voor de mythische beklimmingen uit de Tour de France, zoals Ballon d’Alsace en de Planche des Belles Filles. Mountainbikers volgen de Traversee du Massif des Vosges. Of ga juist lekker ontspannen in de kuuroorden en vele spa-hotels. Cultuur snuiven? Het aan de Zwitserse en Duitse grens gelegen gebergte van de Vogezen was vroeger een land van veldslagen en veroveringen. Burchten, citadellen en andere unieke gebouwen en monumenten getuigen van de rijke geschiedenis. De mix van natuur en cultuur zie je ook terug op je bord. De fermes auberges en restaurants serveren een rijk scala aan eigentijdse, smakelijke, natuurlijke streekspecialiteiten van uitstekende kwaliteit.


www.vogezen-frankrijk.nl


Vorige pagina Naar boven
Deel dit artikel
Zoeken
Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang ons E-NEWS

Social media


Bike video'sVolg ons

Poll

GRAVELFIETS

Divide