• Noorwegen_topbanner

Zeven rugzakken getest!

In 1984 had een productontwikkelaar bij het Duitse merk Deuter een geniaal idee: span een stuk gaasstof tussen de rug en de rugzak en comfort en ventilatie zijn verzekerd.
Deze uitvinding revolutionaliseerde niet alleen de rugzakindustrie, maar leverde Deuter ook een zeer dominante marktpositie op. Uiteraard met rugzakken die voorzien zijn van een rugpand met net.


Hoe staat de concurrentie ervoor? Hebben die een antwoord op het succes van Deuter?
Het antwoord levert deze test van HIKE & trekking Magazine, waarin we zeven modellen tussen 90 en 190 euro aan de tand gevoeld hebben. Allemaal zijn ze voorzien van een net op het rugpand.

Dertig liter volstaat
“Volgens de fabrikanten beschikken hun rug- zakken over 24 tot 36 liter volume, wat voor dagwandelingen in het algemeen beslist volstaat”, zo meldt testredacteur Boris Gnielka. De volumemetingen bevestigen de opgaven van de fabrikanten, alleen de Fjällräven Abisko valt met 45 liter flink groter uit dan aangegeven. Erg is dat niet, het extra volume biedt reserves als je een meerdaagse huttentocht gaat maken, of als je naast je eigen uitrusting ook die van je kinderen moet meenemen. Dat extra volume heeft wel een prijs in de vorm van een hoger gewicht.
Het leeuwendeel van de testrugzakken weegt tussen de 950 en 1.250 gram, de Abisko zit daar met 1,5 kilo flink boven. Dat geldt
overigens ook voor de Deuter Futura Pro, die 1,6 kilo doet bij veertig liter volume. De Citus van Vaude laat gewichtsfetisjisten een vreugdedansje maken, deze rugzak weegt net iets meer dan een pond, bij een volume van 22 liter.

Dragen is belangrijkste
“Veel belangrijker dan het gewicht van de rugzak is hoe de rugzak draagt. Hoe minder je ’m voelt, hoe beter”, aldus testredacteur Gnielka tijdens de testwandelingen. In alle kandidaten zit zes kilo gewicht; meer heb je tijdens een dagtocht niet bij je. Alleen de volumineuze
Deuter en Fjällräven komen daar niet mee weg, die beladen we met een last tot vijftien kilo. Op dat gewicht kom je snel als je eten, drinken en regenkleding voor het hele gezin op je rug moet torsen. Of een uitrusting voor een meerdaagse huttentocht.
Als snel blijkt, dat deze merkrugzakken voelbaar beter en comfortabeler zijn dan de discountmodellen van de mega-stores, die als een
uitgezakte baal stro op je rug hangen.
Maar ook binnen de testgroep zijn er duidelijke verschillen. Bij de herenmodellen springt de vernieuwde Fjällräven Abisko er uit met de prettigste zit. De heupgordel is heerlijk comfortabel en het gewicht wordt gelijkmatig over bekken, rug en – in mindere mate – de schouders verdeeld. Bovendien hindert de Abisko de bewegingen van zijn gebruiker niet en ligt de last stabiel en goed controleerbaar op de rug. Top, want dat spaart energie en vergemakkelijkt het lopen. Runner-up is de Deuter Futura Pro, die eveneens zeer goede prestaties levert.

Deuter voor dames
Bij de damestesters is de Deuter Futura Pro favoriet. “Deze rugzak is erg comfortabel, zit stabiel en beperkt mijn bewegingsvrijheid niet”, zo vindt Susanne Wacker.
Ook de damesrugzakken van Jack Wolfskin en Lowe Alpine laten een zeer goede indruk achter. De eerste staat vanwege z’n zeer stabiele heupband als een huis op je heupen, de tweede biedt dankzij z’n flexibele draagsysteem een sublieme mate van bewegingsvrijheid. De schouders van de Lowe Alpine worden daarbij echter niet geheel ontlast. Hier maakt de persoonlijke voorkeur het verschil.

Details
Als het gaat om de uitvoering en de detaillering is er weinig op de testrugzakken aan te merken. Bij sommige rugzakken valt de meegeleverde regenhoes wat krap uit als de rugzak maximaal beladen is, bij andere passen de drinkslangen met hun dikke ventielen niet
of moeilijk door de daarvoor bestemde doorvoer. Het best doet – alweer – de Fjällräven Abisko het op dit vlak, maar de rest zit er heel dicht bij.


De geteste rugzakken:


CONCLUSIE
Wie een rugzak zoekt voor dagtochten met voldoende reserves voor huttentochten of een wandeltocht met het hele gezin, die neemt de Abisko van het Zweedse Fjällräven of het damesmodel Futura Pro van Deuter.
Kom je met minder volume ook goed weg, dan is de Lowe Alpine Airzone Trail zeker een aanrader.
Dames kiezen in dat geval de damesrugzak van Jack Wolfskin, de ACS Hike 30 W.


Vorige pagina Naar boven
Deel dit artikel
Zoeken
Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang ons E-NEWS

Social media


Bike video'sVolg ons

Poll

GRAVELFIETS

Divide