• Noorwegen_topbanner

Nieuwe wandelroute in het Noardlike Fryske Wâlden


Op 12 april is het nieuwe streekpad Noardlike Fryske Wâlden geopend. De route van 165 km lang loopt door het Nationaal Landschap 'Noardlike Fryske Wâlden' in de noordoosthoek van Friesland.

Je wandelt door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden, een gebied in Noordoost-Friesland. Dit kleinschalige landschap, bevat veel zandpaden en veldwegen. De route gaat van Drachten naar Bergum, Kollum, Buitenpost en Surhuisterveen en dan weer terug richting Drachten. Zo'n 165 kilometer lang. Het staat eigenlijk haaks op het Friese Woudenpad, je kruist het Friese Woudenpad op twee plekken.

De wandelroute loopt door een uniek landschap met elzensingels, pingoruïnes, dobben en natuurlijk mooie kleine dorpen. Ook kom je door een aantal bijzondere natuurgebieden van het Fryske Gea en natuurmonumenten, zoals De Alde Feanen bij Earnewâld en Swarte Broek bij Oentsjerk.
De Alde Feanen is een groot laagveenmoeras met rietlanden en moerasbossen en in Swarte Broek vind je oude trekgaten en het elzenbroekbos. Onderweg zijn er ook een aantal states te bewonderen, bijvoorbeeld de Stania State in het bosrijke gebied rond Oentsjerk en de Fogelsangh State, een buitenhuis bij Veenklooster.

Het Noardlike Fryske Wâlden is een regio waar nog veel mooie verhalen de ronde doen over bekende dorpsfiguren. Bij het Meertens Instituut zijn maar liefst bijna 17.000 volksverhalen uit deze regio opgeslagen. In de gids maak je kennis met een aantal van die aparte dorpsbewoners. Bijvoorbeeld Jappie Broersma uit Veenwouden, die jarenlang ergens in de natuur een illegale, drijvende kroeg had. Het thema van de gids is dan ook 'Singulier Volk', oftewel apart volk.

De Noardlike Fryske Wâlden heeft een eigen vereniging van boeren en particulieren die zich bezig houden met agrarisch natuurbeheer, steunen de ontwikkeling van het pad en hebben de zakelijke kant ervan voor hun rekening genomen. Zij hebben gezorgd dat er subsidies kwamen van de provincie en de gemeenten. Een mooie samenwerking.
Vorige pagina Naar boven
Deel dit artikel
Zoeken
Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang ons E-NEWS

Social media


Bike video'sVolg ons

Poll

GRAVELFIETS

Divide